Frige Ahmadreza Djalali!

Sedan tre år tillbaka sitter Ahmadreza Djalali i fängelse i Iran, i väntan på avrättning. 2017 var Djalali, som vanligen bor i Sverige med fru och två barn, i Iran för att organisera konferenser i katastrofmedicin, något han är specialist i. Istället för att kunna bidra till utvecklingen av katastrofmedicin blev han gripen och på falska grunder anklagad för spioneri och dömd till döden. Nu sitter Djalali och väntar på att avrättas, istället för att bidra med sin expertis nu under coronapandemin.

Ett stort antal Nobelpristagare och internationella organisationer har krävt hans frisläppande. Så dock inte de svenska regeringen, som inte vill gå längre än till att uppmana Irans diktatur att inte avrätta Djalali, trots att han är svensk medborgare. Enligt rapporter och de senaste bilderna är Djalali dock döende, och att ”bara” hålla honom fängslad kan få samma effekter som avrättning. Bortsett då från det vidriga i att sitta inlåst under bedrövliga förhållanden. Det enda rimliga kravet är omedelbar frigivning av Ahmadreza Djalali.

Det här är bara en av många anledningar till att Irans blodiga diktatur måste störtas. Förra årets protester var de hittills allvarligaste, då arbetarklassen och de fattiga hade en mera framträdande roll än vid tidigare massprotester, och parollerna och handlingarna var radikalare. Det räckte inte den gången, men så länge diktaturen inte kan lösa landets problem – något den inte kan göra – kommer missnöjet att fortsätta gro, och explosionerna av missnöje att återkomma. Den blodiga, islamistiska har suttit vid makten i över 40 år. Det är hög tid att den faller.

Jens-Hugo Nyberg