Rapport: Abortmotståndare utbuade i Göteborg

Abortmotståndare mötte motstånd. Foto: Arbetarmakt

En liten grupp abortmotståndare valde i går, söndag, att återigen förpesta stadsbilden i Göteborg med ett torgmöte mot kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. Föreningen Livsval och andra abortmotståndare har dykt upp i stan förut – ibland med plakat och desinformation på flygblad, och senast i september förra året för en liten demonstration, där de bland annat hade förstärkning av enstaka högernationalistiska och fascistiska krafter.

Den här gången samlade abortmotståndarna bara runt ett dussin personer, som radade upp sig vid Rådhuset på Gustaf Adolfs torg, bakom en parad av 500 barnstrumpor, som skulle symbolisera de 500 aborter som genomförs i Västra Götaland varje månad. Det ville den lilla skocken vill sätta stopp för, för att i stället tvinga kvinnor till olagliga, osäkra metoder för att behålla kontrollen över sin reproduktiva hälsa.

Abortmotståndarnas lilla skara. Foto: Arbetarmakt

Lyckligtvis stod abortmotståndarna inte oemotsagda. Runt dem, och som enda publik, fanns ett hundratal motdemonstranter som mobiliserats under parollen Underlivets söndag. Framåt Kamrater hade kallat till motdemonstrationen, men i folkmassan fanns också banderoller och aktiva från en rad lokala vänstergrupper, inklusive aktivister från Arbetarmakt.

Anti-abortmötet inleddes kl. 14, men det framkom mycket snabbt att den högtalare man medtagit var illa lämpad för jobbet – talen från de olika kristna extremisterna överröstades konstant av motdemonstrationens kreativa och taktfasta slagord, ramsor och av skönt sväng från en demonstrationsorkester, som bl.a. rev ner applåder med en cover på Lill Lindfors klassiska örhänge En man i byrån, med texten anpassad för dagens protest: ”Gläds att du har abort i byrån / i en ask bland rättigheter / När det gäller din kropp bestämmer du bara själv”. ”Kvinnohatare – ut ur Göteborg!”, ”Fri abort räddar liv!” och ”Åk hem!” skallade ropen bland annat från folkmassan under de två timmar torgmötet pågick. Galgar hölls upp av motdemonstranter – en påminnelse om den smärtsamma, farliga abortmetod som kvinnor i länder och tider där abort förbjudits av staten varit hänvisade till. För att vara en motdemonstration var stämningen, trots allt, ofta ganska gemytlig, och de lokala konstaplarna, som tidvis såg ganska besvikna ut över att inte få ingripa mer, fick mestadels nöja sig med att blänga surt på de numerärt överlägsna aktivisterna.

Efter två timmar packade abortmotståndarnas lilla skara ihop sina strumpor och lämnade, under poliseskort, Göteborg för den här gången. Det var visserligen ett litet, sorgligt och snudd på patetiskt gäng, men som ett av deras plakat, om ”samvetsfrihet”, påminde om vädrar alla som vill kontrollera kvinnors reproduktiva hälsa morgonluft just nu. Det är just med förslag om ”samvetsfrihet” som täckmantel som konservativa och rasistiska politiker, som KD:s Ebba Busch, försöker dra in Sverige i den reaktionära våg av angrepp på kvinnors rättigheter vi ser på annat håll i världen just nu. Att de inte kan vara lika öppna med sitt kvinnohat som de religiösa extremister som förnedrades i Göteborg under söndagen beror enbart på att de känner på sig att styrkeförhållandena, för stunden, talar emot det. Därför behöver alla som står upp för kvinnors rättigheter, i Sverige liksom internationellt, fortsatt vara vaksamma och protestera mot dessa mörka krafter, varhelst de visar sig. En sådan kamp måste också gå i internationalismens tecken, i solidaritet med våra systrar i exempelvis Polen, där den SD-liknande regeringen under coronapandemin tagit steg för att totalförbjuda aborter.

Söndagens protest i Göteborg var, sammanfattningsvis, ett upplyftande steg framåt för alla som står upp mot den högerextrema, kvinnofientliga och reaktionära våg som just nu sveper över Europa. Låt kvinnohatare möta sådana protester varhelst de i framtiden vågar visa sig!

Arbetarmakt Göteborg

Mer av Arbetarmakt om kampen för reproduktiv hälsa: