Rapport: Kristallnatten högtidlighölls

Foto: Arbetarmakt

På måndagskvällen samlades göteborgare på två platser för att högtidlighålla minnet av Kristallnatten, eller Novemberpogromerna, de händelser i Tyskland under natten samma datum för 82 år sedan, 1938. Då dödade dåtidens fascistiska rörelse hundratals judar och grep och deporterade tusentals, i startskottet för det som skulle bli Förintelsen.

Som 9 november-kommittén, som arrangerade manifestationerna (två till antalet av smittsäkerhetsskäl), noterade i sin kallelse är antisemitismen och rasismen dessvärre inget som enbart hört till historien. Talare, från bl.a. Ung Vänster, Socialistisk politik och Judar för israelisk-palestinsk fred, framhöll detta faktum med en rad exempel, som det ökade stödet för rasistiska högerpartier i Sverige och Europa på sistone, fascisternas gatumobiliseringar och den skrämmande ökningen av hatbrott mot svenska judar.

Antisemitism är, precis som alla former av rasism, ett fenomen som ständigt riskerar att återuppstå så länge vi lever under en kapitalistisk samhällsordning som gör sig beroende av att splittra oss för att säkra sin makt. I dag strömmar den från högermiljonärernas konspirationssajter och sprids av sektnazisternas poddar och tal. Den drabbar judiska ungdomar som trakasseras i skolan. I morgon kan den vara härskarklassens nya ideologi.

När det kapitalistiska samhället blir mer instabilt, som i Tyskland på 1930-talet, eller som i Europa under de senaste åren, finns också alltid en risk för att allehanda reaktionära teorier gör sig påminda på våra gator, arbetsplatser och i våra skolor igen. Det får aldrig accepteras. Inga fler kristallnätter! Krossa fascismen!

Arbetarmakt Göteborg

Lästips: Vad är nationalsocialismen, artikel av Leo Trotskij, översatt och utgiven av Arbetarmakt i pamfletten Aldrig mera Auschwitz.