Gamestop: Börsrallyt ur marxistisk synvinkel

Foto: Jason Briscoe, Unsplash

Året började med kaos i finansvärlden: aktiekursen för Gamestop, en amerikansk butikskedja för tv-spel, gick upp med 8 000 %, med en topp den 28 januari, då aktierna värderades till 469 dollar styck. Allt drevs på av webbforumet /r/wallstreetbets. Vad var det som hände, och vilka slutsatser kan marxister dra av spektaklet?

Pandemin har slagit hårt mot tv-spelskedjan Gamestop, som redan tidigare haft problem med kundtapp till Amazon och till nedladdningsbara spel. I ett försök att rädda företagets vinster gavs de anställda förnedrande uppgifter som att dansa i TikTok-videor för att därmed tävla om att få extra timmar inbokade i sina scheman, och mitt under pandemin hävdade sig företaget vara ”samhällsviktig verksamhet” för att kunna hålla öppet – och tvinga de butiksanställda att arbeta under så otrygga förhållanden man kunde komma undan med.

Men åtgärderna till trots sjönk företagets vinster med 22 % under 2020 jämfört med året innan, och många trodde att Gamestop skulle slå igen för gott i år.

På 1700-talet beskrev ”nationalekonomins fader”, Adam Smith, marknadskrafterna som en allvetande ”osynlig hand” som skulle styra all mänsklig verksamhet mot gynnsamma resultat. Smiths gudomliga hand verkar här ha gjort ett något udda val. Vad står egentligen på?

Blankning och short squeeze
Reddit-forumet /r/wallstreetbets är ett slags vilda västern för glada amatörer inom aktiehandel. Under de senaste året har forumet blivit ökänt för att ha lett somliga till enorma framgångar medan andra har letts till avgrundens rand – en användare spelade till exempel bort sina livsbesparingar, motsvarande runt 140 000 kr, på terminskontrakt i pumpor, medan en annan investerade sina besparingar i den argentinska peson strax innan valutan kollapsade.

Förra året upptäckte några /r/wallstreetbets-användare att ett antal värdepappersfonder ”blankade”, eller låg kort, i Gamestops aktier, på grund av tv-spelsföretagets ekonomiska problem. Om ett företag verkar gå bra köper investerare aktier i det för att göra vinst på företagets ökande värde. Att blanka (engelska: shorting) en aktie är motsatsen, där investerare, förenklat uttryckt, satsar pengar på att ett företag kommer att backa.

När det finns en förväntan på att ett företags aktiekurs är på väg ner kan aktiehandlare tjäna på det genom att ”låna” en aktie och sälja den, med hopp om att köpa tillbaka aktien senare, till ett billigare pris, och själva tillskansa sig mellanskillnaden.

Skribenten Bethany Black förklarar upplägget med följande liknelse: ”Det är som att låna ett tv-spel av en kompis och sälja det för 300 kr, och hoppas att du, innan du måste lämna tillbaka det, kan köpa det för 150 kr på rean.”

På det här viset kan Wall Street tjäna pengar på ett företags undergång. En viktig skillnad är att aktiehandlare vid ett vanligt aktieköp förlorar sina pengar om aktiekursen når noll, medan man, om man blankar en aktie, förlorar pengar i takt med att kursen stiger. Det finns därmed, teoretiskt sett, ingen övre gräns för hur mycket pengar man kan förlora på en blankning. Olika obskyra upplägg på finansmarknaden gör det dessutom möjligt att blanka mer än 100 % av ett företags aktier. I fallet Gamestop var 140 % av aktierna blankade.

När Reddit-användarna gick ihop och köpte Gamestop-aktier fick de kursen att rusa och orsakade därmed en short squeeze, där de värdepappersfonder som blankat aktien tvingades köpa tillbaka mer och mer aktier för att ta sig ur sina blankningar, vilket fick kursen att stiga ännu mer. Den onda cirkeln kostade hedgefonder som Melvin Capital miljarder, och gav användarna på /r/wallstreetbets stora förtjänster. En användare säger sig ha tjänat 48 miljoner dollar på en ursprunglig investering om 755 000 dollar.

I amerikansk media trängdes snart finanskapitalister som kallade Gamestop-bubblan för olaglig ”kursmanipulation”. Hedgefondmiljardären Leon Cooperman avfärdade Reddit-handlarna som ”folk som sitter hemma och går på bidrag” och sa att det hela ”bara är ett sätt att ge sig på rika”.

Wall Street-kapitalisterna, som varje dag ägnar sig åt just att komma på nya sätt att manipulera marknaden, rasade nu, eftersom ”fel personer” gjorde detsamma.

Den 28 januari började aktiehandelsappar och -hemsidor att stoppa sina användare från att köpa aktier i Gamestop, liksom i andra företag som lyftes fram av näthajpen, som den konkurshotade amerikanska biografkedjan AMC.

Sedan restriktionerna infördes har Gamestops aktiekurs åkt berg-och-dal-bana, med ett slutpris på 225 dollar per aktie på måndagen, vilket minskar förlusterna något för företag som Melvin Capital. Medieprofiler från Elon Musk till rapparen Ja Rule protesterade mot handelsstoppet, liksom den amerikanska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, som sa att restriktionerna är ”oacceptabla”, och uppmanade det amerikanska finansutskottet, där hon är ledamot, att utreda frågan.

Occupy Gamestop?
Många har i de här händelserna sett en seger för den lilla människan och en hämnd på de Wall Street-finansinstitut som orsakade finanskrisen 2008. Det hela har också liknats vid den Occupy Wall Street-rörelse som följde den krisen.

Ett populärt stridsrop på /r/wallstreetbets är ”Main Street, not Wall Street!” (ungefär: ”Medelsvensson framför Wall Street”). Många av användarna anser sig rättmätigt plundra hedgefonderna på pengar i syfte att återlämna dem till vanliga människor.

Inläggen visar att åtminstone några som deltar i kuppen har motiv man kan sympatisera med. Som en användare skrev: ”De spelade bort mina pensionspengar, för fan. Det är dags att ta det tillbaka.”

En annan skriver: ”Jag kommer ihåg när bostadsmarknadskraschen slog till mot min familj. Min pappa förlorade sitt hus. Jag såg fondmäklare stå och dricka champagne medan de såg ner på Occupy Wall Street-demonstranter. Det glömmer jag aldrig. Det här är för dig, pappa.”

Pandemin slår fortfarande hårt mot USA. Arbetslösheten steg till 15 % förra året, och Biden-administrationens enda motdrag är ett bidrag på runt 12 000 kr (en summa som fortfarande kan skrivas ner i förhandlingar med Republikanerna). Bernie Sanders rörelse har till synes misslyckats, och det finns inget parti som står för arbetarnas intressen. Under sådana förhållanden kan möjligheten att tjäna snabba pengar, medan man dessutom ger överklassen en välförtjänt känga, framstå som mer än lockande.

En stor del av bubblan utgörs utan tvekan av välbärgade företagare med pengar att göra av med, men människor från olika bakgrund och olika delar av världen, inklusive arbetare, har gett sig in i Gamestop-kuppen i tron om att det är en kamp mot etablissemanget.

The house always wins
Ska socialister kanske rentav medverka till sådan aktivism – kollektiv aktiehandel för att destabilisera kapitalismen? Marx skrev trots allt själv i ett brev, 1864:

Jag har, vilket nog inte förvånar dig, ägnat mig åt spekulation – delvis i amerikanska fonder, men än mer i engelska aktier, vilka poppar upp som svampar ur jorden så här års. På det viset har jag tjänat över 400 pund. Det är riskabelt, men det är värt det för att lätta på fiendens plånbok.

Dessvärre är risken att amatörinvesterarna på /r/wallstreetbets inte ”lättar på fiendens plånbok” utan snarare förser fienden med pengar. Den populära aktieappen Robinhoods affärsmodell har liknats vid Facebook på det sättet att aktiehandel där är avgiftsfri. Liksom på Facebook är det i stället användaren som är produkten, och kunderna är de stora värdepappersfonderna. Robinhood förser dessa kunder med användardata, som i sin tur kan användas för att förutspå vart marknaden och handelstrenderna är på väg.

De stora finansinstituten har dessutom avancerade algoritmer och datorprogram som kan utföra miljontals transaktioner per sekund. Precis som att Reddit är ett offentligt forum som vem som helst på Wall Street kan läsa för att söka överlista amatörerna där, kan finansinstituten se vilka köp Robinhood-användare gör mikrosekunder innan de hanteras, och sedan använda sina datorkraft för att dra nytta av dem.

Den 26 januari twittrade techinvesteraren och miljardären Chamath Palihapitiya att han satsat 125 000 dollar på Gamestop-aktien. Kort därefter steg Gamestop-kursen från runt 90 dollar till 147.98 dollar. Elon Musk, som själv tidigare har anklagats för kursmanipulation efter inlägg på nätet som gett upphov till enorm spekulation, twittrade också till stöd för /r/wallstreetbets.

Mycket talar helt enkelt för att etablerade investerare, sedan snacket om Gamestop-kursen spridit sig över nätet, själva skyndade fram för att plocka åt sig en del av vinsterna. I stället för den David mot Goliat-historia som målats upp i en del medier kan det handla mer om en Wall Street vs Wall Street-historia, om än utlöst av småhandlare på /r/wallstreetbets.

Att se en hedgefonds finanser sänkas må vara underhållande, men i det långa loppet går de rika Wall Street-börshajarna oskadda ur historien. I slutändan agerar de finansiella systemen för att skydda de rika – något /r/wallstreetbets-användarna fick känna på när de stoppades från att köpa mer Gamestop-aktier, och när Robinhood rentav började sälja av deras aktieinnehav utan tillstånd.

Man kan inte vinna mot kapitalisterna på deras egna premisser och med deras egna verktyg, lika lite som man kan driva ett kasino i konkurs genom att spela på spelautomaterna.

När finansbolagen väl säljer av sina aktieinnehav i Gamestop och kursen störtdyker kommer många småhandlare att förlora mycket pengar. Troligen kommer de som rycktes med i sociala medier-hajpen och köpte för sent då drabbas hårdast. Det fåtal Reddit-användare som tjänade miljoner på bubblan blir däremot troligen själva rika, kapitalistiska daytraders, som därmed upprätthåller systemet.

Driv Wall Street i konkurs och störta kapitalismen?
Försöken att angripa finanssystemet genom att skapa kaos är ingen framkomlig väg. Den process de meme-drivna handlarna på /r/wallstreetbets har satt igång har, om än i betydligt mindre skala, vissa likheter med händelserna som föregick finanskraschen 2008, där finansinstitut agerade i maskopi för att blåsa upp värdet på obligationspaket.

När den bubblan väl sprack fick det följder i hela det sammanvävda, globala finanssystemet, med massarbetslöshet, hemlöshet och misär som resultat. Men bankerna räddades, och ingen enskild inblandad drogs inför rätta för sina handlingar.

Även om man tänker sig en en massrörelse som blåser upp kursen på alla blankade aktier och därmed driver alla hedgefonder i konkurs skulle de ansvariga bankerna aldrig betala notan – och förra veckans händelser visar dessutom att enskilda handlare helt enkelt skulle sparkas ut ur systemet innan så kunde ske. Den resulterande instabiliteten på marknaden skulle orsaka en kris där arbetarklassen i slutändan fick betala genom nedskärningar och åtstramningspolitik, vilket är vad som alltid har skett.

Som den före detta Wall Street-aktören och numera finansreformatorn Alexis Goldstein sa i en livestream med Alexandria Ocasio-Cortez: ”När handelsvolymerna [antalet transaktioner] är höga, och de har nått rekordnivåer den här veckan, gör Wall Street enorma förtjänster. De har tjänat massor av pengar under pandemin, nu när många har handlat på börsen. Wall Street har tagit hem stora vinster i dag, det är ett som är säkert. Det här är vad de gör varje dag – de köper och säljer. De bryr sig inte om huruvida marknaden går upp eller ner – de tjänar pengar på instabilitet.”

Medan världen förra året hanterade följderna av pandemin gick Wall Streets vinster upp med 82 %. Aktiehandel grundar sig på vad Marx kallade för ”fiktivt kapital”; man gör vinst på förväntningar om framtida resultat, utan någon egentlig koppling till verklig, produktiv tillväxt.

Kapitalismen kan inte störtas genom att finansmarknaden görs instabil. Faktum är att härskarklassen tjänar pengar på det. De som har köpt sig en Gamestop-aktie eller två för att ge Wall Street fingret försöker hitta ett individuellt svar på ett klassproblem, ett problem som i själva verket kräver en kollektiv klasskampslösning.

Sammanfattningsvis
Om något har händelserna runt börsrallyt åtmistonde tydligt bevisat att hela finanssystemet är dysfunktionellt, och att aktiemarknaden inte har med något samhälleligt värde att göra. Snarare är det ett kasino där man spelar roulette med företagsvinster (det vill säga, löner som stulits från arbetarklassen).

Wall Street kan endast besegras genom att störta det system där miljoner människors öden och liv, som under finanskrisen 2008, sätts på spel eller spelas bort – genom att bankerna och företagen sätts under under arbetarkontroll. Det skulle göra slut på hela det spekulativa finanskapitalistiska systemet. Dit kommer vi bara genom en revolution som krossar kapitalisternas välde.

Arbetarklassen har inget kapital att använda i komplexa finansiella vågspel. Men vi har något som är viktigare än så: vår styrka på arbetsplatserna, och kunskapen och förutsättningarna för att kontrollera produktionens verkliga ekonomi, utan vd:ar och fondmäklare.

Rob Schofield

Översatt ur Red Flag, organ för Förbundet för Femte Internationalen i Storbritannien.