Seger åt pendelstrejken!

Affisch i Stockholm till stöd för pendelstrejken. Foto: Arbetarmakt

Inför valet lovade Socialdemokraterna i Region Stockholm att stoppa avvecklingen av tågvärdar på pendeltågen, ett förslag man kallade ”förödande” och ett ”moderat haveri”. Sedan man tagit makten, tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet, och med Vänsterpartiets stöd – fortsatte man sedan att genomföra beslutet.

I protest mot detta har lokförarna på pendeltågen under våren samlat till protester, sjukskrivningarna har ökat, och på måndagen gick man ut i vild strejk. I ett flygblad till allmänheten förklarar lokförarna att de protesterat i snart två år, men att alla invändningar har ignorerats. Kravet är självklart: tågvärden tillbaka i hytten och i säkerhetstjänst!

Mot sig har lokförarna hot om rättsliga åtgärder från de giriga kapitalisterna i MTR, Seko-klubbens passivitet och den politiska ledningens protester och hyckleri. Men med sig har lokförarna, vilket blivit uppenbart under de två dagar som strejken varat hittills, något mycket viktigare och mäktigare: ett massivt stöd från alla som använder pendeltågen i Stockholmsregionen och vill ha en säker trafiksituation.

På tisdagen besökte kamrater från Arbetarmakt de strejkandes samling utanför Centralstationen i Stockholm, och spred sedan affischer till stöd för strejken i närheten. Vi har även, självklart, bidragit till de kämpande arbetarnas strejkkassa (som i skrivande stund, tisdag, har dragit in fantastiska 1,3 miljoner kronor).

Vi uppmanar alla som stöttar denna viktiga och självklara kamp att besöka samlingen utanför Centralstationen för att uttrycka sitt stöd, att prata med arbetskamrater, vänner och fackliga kamrater om strejken, att bidra med pengar till strejkkassan, och att ha beredskap för att ge ytterligare stöd till de fullständigt berättigade stridsåtgärderna. Strejkkommitténs hemsida finns här, och strejkkassan (som organiseras av Förbundet Arbetarsolidaritet) har Swish-nummer 123 699 29 52 eller bankgiro 418-6482, märk betalningen med ”tågvärd”.

Säkerhet före vinster! Seger åt pendelstrejken! #rörintemintågvärd

Arbetarmakt Stockholm