Rapport: Solidaritet med Gaza

Israel utsätter nu palestinierna för etnisk rensning och bombterror i massiv skala. Israels massmördande befinner sig utan tvekan i förstadiet till folkmord och därför är det en brådskande angelägenhet att organisera internationell solidaritet med palestinierna – ett folk som redan har lidit mycket under flera decennier på grund av den rasistiska bosättarstatens ockupation och fördrivning.

Arbetarmakt deltog på en solidaritetsdemonstration för palestinierna lördagen den 14 oktober i Stockholm. Den stående manifestationen på Sergels torg arrangerades av en kommitté av palestinska organisationer. Ett tusental personer deltog beslutsamt i flera timmar trots periodvist regnande. Manifestationen var viktig för att den visar att långt ifrån alla accepterar de imperialistiska ledarnas och massmedias hets mot palestinierna.

Arbetarmakt deltog för att visa vårt stöd för en seger åt palestiniernas självförsvar mot ett kolonialt utrotningskrig. Den kampen kommer att föras mer framgångsrikt med målsättningen att bilda ett självständigt, demokratiskt, sekulärt och socialistiskt Palestina, snarare än en ny variant av Iran eller Saudiarabien. Våra specifika målsättningar är givetvis inte ett ultimativt villkor för att stödja den palestinska motståndskampen. Den kampen stödjer vi för att dess seger kommer att stoppa slakten av oskyldiga liv och försvaga den imperialistiska maktutövningen i regionen. I ett självständigt Palestina skulle också klasskampen kunna komma i förgrunden när allt inte handlar om att försvara sig mot koloniala övergrepp. Detta skulle på allvar kunna underminera islamismens inflytande, då den skulle visa sig vara en konservativ kraft till försvar för den palestinska borgarklassen.

Lördagens demonstration har smutskastats av sionistiska krafter eftersom nazistsekten NMR dök upp för att sprida sin antisemitism med kritik av Israel som täckmantel. NMR tilläts av polisen att ockupera just den del av Sergels torg där demonstrationer brukar samlas. Därigenom förpassade polisen ett tusental Palestinavänner till ett hörn, medan en handfull nynazister fick dominera en central plats och dessutom tilläts stå med högtalare och gasta och på så sätt försöka störa ut tal och slagord från Palestinademonstrationen.

Polisen såg till att försätta Palestinademonstrationen i en rävsax. Om vi hade gått till angrepp mot NMR, vilket vi med lätthet hade kunnat göra, skulle kapitalistmedia och Tidöpartierna ha gått till offensiven direkt och svartmålat oss som antidemokratiska extremister och dåligt integrerade invandrare som inte kan respektera yttrande- och mötesfriheten för de stackars nazisterna. När vi nu till en början valde att ignorera NMR och behandla dem som luft kunde det istället vändas till att vi på något sätt ”samarbetade” med NMR i kritiken mot Israel, vilket bland andra Judiska ungdomsförbundet hävdade i en tweet som de senare raderade.

Den verkliga karaktären av det här ”samarbetet” illustrerades tydligt av den massiva polisinsats som krävdes för att skydda den ena parten – NMR – mot oss som var den andra parten. Polisen och NMR såg alltså till att tvinga sig på Palestinademonstrationen, som under lång tid besvarade detta med förakt. Men när NMR började närma sig oss, under polisbeskydd, var det nödvändigt att sätta en gräns. NMR blev massivt utbuade och polisen fann det för bäst att fösa bort dem från demonstrationen under öronbedövande antifascistiska slagord från Palestinademonstrationen.

Efter att NMR försvunnit återgick vi till att skandera slagord mot Israel och för palestiniernas kamp.

Redaktionen