Rapport: Palestinasolidaritet i Göteborg

Solidarisk värme på frusna gator i Göteborg. Foto: Arbetarmakt

Ännu en manifestation till stöd för Palestina ägde rum söndag 19/1 vid Gustaf Adolfs torg, Göteborg. Även den här gången var Enhetsfronten för Palestina, Palestinska samordningsgruppen och Palestinasolidaritet Göteborg värdar. Talen belyste bl.a. att länder som Namibia, Mexico och Kuba är på Palestinas sida i konflikten, samt att Sydafrika stämt Israel för folkmord.

Skandalöst nog har Sverige tagit ställning mot Palestina och även mot ett eldupphör. Man gör allt för att inte stöta sig mot det krigshetsande Nato, i hopp om att slutligen bli medlem där.

Cirka 250 palestinier skjuts nu dagligen ihjäl, varav cirka 100 barn. Totalt har drygt 25 000 palestinier dödats av Israel i kriget. Dessutom är nästan alla sjukhus i området bombade. I talen belystes också att folket i Gaza haft det eländigt i närmare 60 år. De har varit ständigt utsatta för blockader, ockupation och illegala bosättare från Israel.

Talkörerna var högljudda och fyndiga, och stämningen var intensiv, men det hela gick lugnt tillväga. Exempel på talkörer var:

One, two, three, four – Occupation no more
five, six, seven, eight – Israel is a fascist state

From the river to the sea, Palestine will be free

Nu ser vi fler och större demonstrationer i fler och fler städer. Israel måste snarast tvingas dra sig tillbaka och palestinierna få sin efterlängtade frihet.

Niclas Söderholm