Kasta ut Israel ur Eurovision!

Bild: namninsamlingen Bojkotta Israel från Eurovision 2024 på Mitt skifte.

1 005 artister vill porta Israel från att delta i Eurovision enligt ett upprop publicerat i Aftonbladet. Detta är en reaktion på att EBU (Europeiska radio- och tv-unionen), oaktat att Israel är under utredning för krigsbrott och att rapporter om folkmord fortsätter att komma från flera håll, står fast vid sitt beslut om att inte utesluta Israel ur Eurovision.

Dubbelmoralen är pinsamt uppenbar. När Ryssland inledde sin imperialistiska fullskaliga invasion 2022 av Ukraina fattade EBU snabbt beslut om att utesluta Ryssland. EBU hävdar i ett uttalande bland annat att Eurovision är en ”tävling för programföretag och inte regeringar”. SVT hävdar att EBU bestämmer vilka som deltar och att SVT då måste rätta sig efter det.

Ett upprop av så pass många artister är ju bra och skulle kunna väga tungt. Uppropet består dock i en ”vädjan” och inte ett krav om att bojkotta den koloniala rasiststaten Israel. Det vore mer rimligt med ett krav från de som skrivit under uppropet om att bojkotta Eurovision helt om Israel tillåts att delta. Det är fascinerande hur snabbt Ryssland slängdes ut ur Eurovision, men Israels agerande i Gaza kan man blunda för. Som vanligt i sådana här sammanhang så är det skillnad på folk och folk.

Redaktionen