Konkursen för Northvolt är ett hårt slag för de anställda arbetarna. Vad är lösningen på en sådan här stor kris? Vilken målsättning och handlingslinje borde arbetarrörelsen och framförallt arbetarna på Northvolt välja i det här läget?
Redan innan konkursen argumenterade vi för att det naturliga vore att Northvolt förstatligades under arbetarkontroll (här). Det kapitalistiska ägandet har misslyckats fullständigt bland annat på grund av urusel planering och roffarmentalitet från ledningskretsen kring förre VD:n Peter Carlsson. För att garantera både jobb och meningsfull produktion borde staten gå in och ta över verksamheten. För att sätta gränser mot politikers och tjänstemäns misskötsel krävs arbetarkontroll. Det betyder att arbetarna ska ha full insyn i räkenskaper och olika beslut antingen genom de lokala fackföreningarna eller valda kommittéer för ändamålet. Avgörande beslut som tas av staten ska godkännas av arbetarna genom allmänna omröstningar eller av deras valda representanter. Lokala beslut som rör den direkta verksamheten tas av arbetarna själva. Detta är inte socialism om staten fortfarande är borgerlig men det vore en rejäl förändring av styrkeförhållandena i klasskampen och ett konkret sätt för arbetarklassen att tränas inför ett socialistiskt samhälle.
Just nu är det ett dödläge vid en vändpunkt där de gamla ägarna har gått i konkurs samtidigt som det inte finns någon ny ägare och fabriker och arbetsstyrkan är intakt. Motståndarsidan är demoraliserad, förvirrad och splittrad medan arbetarna rent tekniskt är en sammanhållen kraft. Därmed är det ett strategiskt gynnsamt läge för en kampoffensiv från arbetarna på Northvolt. Rent objektivt är nu det bästa läget för Northvolts arbetare att gå till aktion och ockupera sina fabriker, både i Sverige och i andra länder. Det innebär att köra ut representanter för staten och den tidigare arbetsgivaren från fabriksområdena. Det innebär att låta så mycket produktion som möjligt fortsätta. Men det innebär också att börja titta på hur produktionen skulle kunna läggas om.
Givetvis kommer finansiering och drift vara ett problem på sikt. Det är utopiskt att tro att en grupp arbetare i längden skulle kunna driva ett företag på ett socialistiskt sätt i en kapitalistisk värld. Därför skulle det viktigaste kravet vara ett förstatligande av Northvolt under arbetarkontroll. Fabriksockupationer är metoden för att förverkliga detta.
Fabriksockupationer kan såklart framstå som en orealistisk tanke. Men faktum är att det historiskt och internationellt varit vanligt förekommande och de har i flera fall lett till segrar och framsteg för arbetarna. I slutet på 1960-talet skedde fabriksockupationer i Italien som inspirerade till en strejkvåg under flera år in på 70-talet med resultatet att arbetstiden förkortades och lönerna höjdes.
Det är uppenbart att det inte finns stämningar för fabriksockupationer och arbetarkontroll bland de anställda på Northvolt just nu. Men vi kommunister ska inte vara en spegelbild av arbetarnas åsikter vid varje givet tillfälle. Vår uppgift är att presentera idéer för hur kampen kan utvecklas och vinnas. I det ingår att argumentera för saker som än inte har starkt stöd, men som är rätt och som har möjligheten att få stöd därför att det svarar mot situationens behov.
Redaktionen
Bildkälla: Arbetare framför sin ockuperade fabrik i Frankrike under majrevolten, Wikimedia Commons; Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported