Politiska röster inom brittisk hip hop

Det kan för somliga kanske ligga nära tillhands att avfärda upproren i Storbritannien som ungdomsgäng som bara är ute efter ett lätt byte. Men även om den politiska traditionen bland dessa ungdomar inte är lika stark som hos t.ex. den aktuella studentrörelsen i Chile så finns den politiska medvetenheten helt klart där.

Framförallt London är ett kokande nav av kreativitet och många unga i andra Europeiska städer sneglar på London för att upptäcka nya och spännande konstformer. Det är därför inte helt överraskande att London har en sprudlande Hip Hop-scen (eller dess varianter som t.ex. Grime) och i tider av nedskärningar, arbetslöshet och fattigdom är det inte konstigt att artister med ett politisk budskap träder fram och ger ett ansikte åt de som är ute efter något mer än att bara plundra. Här är ett urval:Logic – SpectatorLowkey, Logic & Crazy Haze – Freestyle


http://www.youtube.com/watch?v=Qv8qtgOV-Og
People’s Army & Guerilla ForceAkala – Find no enemy

Det är kanske töntigt att försöka generalisera budskapet hos denna scen men faktum är att den fortfarande är i sin begynnelse och det är en ganska begränsad skara som har uppnått erkännande. Främst drivs scenen av kollektiven People’s Army och Guerilla Force och lyssnar man på deras texter (och namn) så är det tydligt att huvudbudskapet är kritik mot överklassens utsugarfasoner, att belysa de orättvisor som finns i dagens brittiska samhälle och i landets utrikespolitik. Föga förvånande men inte lika uttalat finns bland dessa kollektiv en tendens till islamisering vilket är förståeligt med tanke på den häxjakt som myndigheterna har bedrivit under “kriget mot terrorn”, speciellt mot unga med invandrarbakgrund. Men det är knappast det centrala budskapet.

Kolla även in artikeln Hip Hop for Who på brittiska Revolutions hemsida.

Nicolas Contreras