Stockholm: Stor protest mot Sverigedemokraternas valmöte (video och rapport)

Under lördagen avslutade Sverigedemokraterna sin rasistiska propagandaturné på Södermalm i Stockholm. Överallt har de mötts av protester, och Nytorget var inget undantag. Vid sextiden, när SD-mötet skulle dra igång, hade ett tusental stockholmare samlats för att protestera mot deras högerpolitik och rasism.

Folk i alla åldrar hade tog till höga burop, slagord, nyckelskramlande, plakat och banderoller för att visa att rasismen ska och kommer att protesteras mot och aldrig får stå oemotsagd. Kamrater från Arbetarmakt i Stockholm deltog naturligtvis i protesterna, och spridde dessutom vårt flygblad om kampen mot rasism och högerpolitik. Med en megafon och våra röster gjorde vi vad vi kunde för att störa ut rasistsmörjan, och vi dokumenterade de civilpoliser och Sverigedemokratiska agenter som å sin sida försökte registrera motdemonstranterna.

Jimmie Åkesson var kvällens huvudnummer, och andra höga höns inom den rasistiska rörelsen, som William Hahne och Gustav Kasselstrand från det fascistflörtande ungdomsförbundet, var också där. De som höll i flaggor och agerade tyst hejarklack åt rasisttoppen får antas ha varit mestadels tillresta eftersom södra Stockholm inte är något SD-näste, tvärtom. “Det här är söder, inte Björn Söder” för att citera en banderoll. Det var självklart för att provocera som rasisterna valde att ha sitt möte just där. Med hjälp av polisens beskydd kunde de också hålla sitt möte. Utan polisens närvaro hade massan av demonstranter tveklöst stoppat rasisternas möte.

Rubrik

Se filmen på när en Arbetarmakt-aktivist grips av polisen

En sak som polisen valt att vara hårdare med den senaste tiden är att på förhand säga att den som ropar eller stör under ett tal riskerar att gripas. På så vis hoppas de att med skrämselmetoder ta musten ur delar av demonstrationen. Delvis lyckas den här taktiken. Problemet är att polisens budskap inte når fram till alla när demonstrationerna är tillräckligt stora, och då blir det samtidigt omöjligt för dem att gå in och gripa för många. Ändå lyckades de föra bort flera demonstranter, som bara ville visa sin avsky mot rasismen – bland dem en medlem i Arbetarmakt, vilket fångades på film.

Lärdomen är: ju fler vi är, desto starkare blir vi på platsen och ju bättre kan vi förstöra rasisternas möten. Kampen för jämlikhet och frihet från nationalistiskt förtryck är självklart överordnad respekten för rasisternas påstådda rätt att sprida sitt lögnaktiga budskap – den rätt som passiva liberaler ständigt tjatar om för att de instinktivt identifierar sig mer med ett högerparti än med en ostyrig folksamling.

Sverigedemokraternas status som riksdagsparti har medfört många fördelar för dem: deras ledare eskorteras av säkerhetspolisen, deras möten uppbackas av en hårdare polisnärvaro, deras partistämmor sänds i statlig tv och deras vinklade frågeställningar tas oftare upp av journalister. Det är nödvändigt att den antirasistiska rörelsen – förkroppsligad i dag på Nytorget, i Kungsträdgården i augusti, i Kärrtorp förra året – inte ger vika en tum för den pågående normaliseringen av SD:s politik. Var helst de visar sig måste protester organiseras.

Jimmie Åkesson tackade i sitt tal Reinfeldt för dennes “ärlighet” när han påstår att invandringen är kostsam och att vi måste offra en del av välfärden för att ha råd med den. Det är svårt att få en bättre illustration av behovet för den antirasistiska rörelsen att avvisa högern och kämpa för utökad välfärd. Paroller och slagord som reser välfärds- och klasskampsfrågor bör vara ett självklart inslag i protester mot Sverigedemokraterna. Demonstrationen på Nytorget visar återigen att den antirasistiska rörelsen sjuder och att folk är beredda att sätta ned foten för att markera mot rasisternas försök att bädda in sig i stadsmiljön.

Arbetarmakt Stockholm

Se fler filmer från mötet på Arbetarmakts Youtube-kanal, eller läs sammanställningen över vår liverapportering.