Rapport: Rättvisa åt George Floyd

Foto: Arbetarmakt

På söndagseftermiddagen samlades aktivister i Göteborg för ett kort minnes- och protestmöte till minne av George Floyd, som dödades av polisen i ett rasistiskt mord i Minneapolis i USA i veckan, och till stöd för de omfattande protester som flammat upp mot den systematiska rasismen i USA. Mötet, under rubriken Rättvisa åt George Floyd – Stå med Minneapolis, arrangerades av Samidoun Göteborg.

På banderollen och plakaten fanns budskap som ”Stand with Minneapolis”, ”Justice for George Floyd”, och även svenska fall som Eric Torell lyftes. Talare lyfte protesterna i USA och även det rasistiska våld från polisen som svarta i Sverige dagligen utsätts för.

I talkörerna ropade vi, med inspiration från de amerikanska protesterna: ”No justice, no peace! No racist police! Black lives matter!”

Utan rättvisa – ingen fred. Händelserna i USA just nu visar i praktiken vad det betyder. Upproren i USA visar i skrivande stund inget tecken på att trappas ner – snarare sprider de sig, med demonstranter i många stora städer i landet som trotsar den politiska elitens utegångsförbud för att visa sin avsky mot en djupt rasistisk poliskår.

Ingen rasistisk polis – frågan är större än bara ett avskyvärt mord. Varje gång en person mördas av snuten – i USA eller i Sverige – är det en tragedi som borde uppmärksammas. Men det den djupt kända ilskan i USA visar är att det inte handlar om ”enskilda rötägg”, utan om ett systematiskt, strukturellt problem i en stat vars själva fundament är det rasistiska förtrycket av svarta. Som vi skrev efter mordet på Eric Torell:

Eric Torells tragiska öde visar varför vi som inte tillhör samhällets elit inte kan lita på polisen. Polisen finns inte till för oss, den finns till för att ingen ska kunna jävlas med de rika. Idag skjuter poliser ner folk med Downs syndrom och andra marginaliserade individer, samt förstås vissa brottslingar, och går gång på gång straffria för mord och övergrepp, särskilt när det utförs mot personer som samhället av en eller annan anledning anser vara mindre värda. I en skärpt klasskampssituation kommer de att skjuta mot kämpande arbetare och förtryckta som “bryter mot lagen” och är “hotfulla”, precis som de alltid gjort i historien. Sådan är deras uppgift. Därför är det fel att ge sken av att en grundläggande förändring av polisen är möjlig under kapitalismen. Vi måste kräva saker som begränsar polisens ohejdade framfart, men vi kan inte förändra den här institutionens natur. Den kommer alltid att vara ett hot mot alla som inte tillhör eliten. Därför kommer vi i längden att behöva resurser och infrastruktur för organiserat självförsvar. Det som hände med Eric Torell är en påminnelse om det.

Black lives matter – kampen mot rasism är en angelägenhet för alla, oavsett hudfärg. Dagens protest i Göteborg var ett uttryck för en solidaritet med våra bröder och systrar som kämpar på gatorna i USA just nu, men den bästa solidaritetshandling vi kan göra är att ta upp kampen också här.

I Sverige liksom i USA står kapitalisterna och deras politiker i begrepp att lasta över coronakrisens konsekvenser på arbetarklassen. I kampen mot dem måste vi ta upp alla förtryckta gruppers stridsfrågor – mot rasism, sexism och alla sätt för överklassen att splittra oss.

Vi i Arbetarmakt står till fullo bakom protesterna i USA, och hoppas att dagens manifestation i Göteborg är ett litet, första steg mot liknande protester och uppror i Sverige. Kamp är nödvändig! Vi minns George Floyd och alla andra offer för den borgerliga statens rasistiska våld, och hedrar deras minne genom att ta kampen vidare.

Arbetarmakt Göteborg