Göteborg: Aktiviteter för Palestina

Ner för Avenyn. Foto: Barış Onay

I lördags samlades internationalister i Göteborg för en parallell cykel- och bilkaravan genom stadens centrala delar. Cykelkaravanens deltagare hade alla palestinska flaggor fästa vid styre eller pakethållare, och tog oss på en rutt genom city under slagord som ”Leve Palestina! Bojkotta Israel!” Vädret var inte direkt på vår sida, men det var uppenbart att många göteborgare var det. Fler applåder, tummen upp och hejarop än vanligt kunde noteras.

På flera platser under karavanens rutt passerade vi platser där aktivister ställt upp sig med banderoller och flaggor. Vi stötte också ihop med den livliga bilkaravanen flera gånger, varpå solidaritetshälsningar, plingande och tutande utbyttes.

Polisen lät den här gången protesterna passera utan ingripande, även om vi hölls under uppsikt av bl.a. en helikopter (!) och det var uppenbart att det kliade i fingrarna på polismakten att använda de nya repressiva verktyg pandemisituationen gett dem. Som Johannes Björk skriver i Aftonbladet:

Trots de traumatiska händelserna körde delar av den palestinska diasporan genom Göteborg. Små palestinska flaggor vajade genom bilrutorna. Någon hade fäst den på motorhuven. Av egna iakttagelser och polisens rapporter framgår det att trafikstörningar inte uppstod. De flesta fordonen – som mest hade jag 6-8 bilar i blickfånget – körde spridda genom staden.

Ändå inleder polisen en särskild händelse. Polisbilar patrullerar staden. Polishelikoptern ligger lågt över Vasastan, Pustervik och Centrum. Till GP (15 maj) säger kommenderingschef Teodor Smedius att polisen ”är opartisk”, att ”de förstår att man kan vilja visa sitt missnöje med olika saker. Men nu har vi en pandemi.” Jaha? Och då får man inte åka genom stan i sin bil? Jo, visst får man det. Men – tillfogar Smedius – ”om det är en tydlig opinionsyttring spelar det ingen roll om man går till fots eller åker i bilar”.

Det finns lagar och rekommendationer. De flesta av oss har förvandlat dessa till vardagliga konventioner. Det gjorde även de som i sina bilar visade sitt stöd för det palestinska folket. Läs nu Smedius mening en gång till. Försök sedan att fortsätta håna dem som varnat för att en ökad upptagenhet vid biosäkerhet riskerar att också bära med sig oönskade statliga ingrepp i de medborgerliga fri- och rättigheterna.

På det stora hela var det en lyckad dag i regnet, som visade att Göteborgs arbetare och socialister står på det palestinska folkets sida mot Israels aggression, och en bra början på fler kampanjaktiviteter i frågan.

Läs mer om lördagens aktiviteter i SUF Göteborgs rapport. SVT har också ett inslag om bilkaravanen.

Missa inte heller framtida aktiviteter i solidaritet med den palestinska kampen, närmast i Göteborg i dag (torsdag) kl. 17.30 och i Stockholm i morgon, fredag, kl. 18.00.

Arbetarmakt Göteborg

Se även Arbetarmakts uttalande, Seger åt det palestinska motståndet! (12 maj). Samtliga artiklar om Palestina-frågan finns samlade här.