Fäll regeringen och trappa upp kampen

Protest mot marknadshyror i Stockholm arrangerad av Arbetarmakt, 5 juni. Foto: Arbetarmakt

I tisdags gav Vänsterpartiet S- och MP-regeringen två alternativ: dra tillbaka förslaget om införandet av marknadshyror eller inled förhandlingar med Hyresgästföreningen, annars kommer V att fälla regeringen. Tidsfristen för ultimatumet löpte ut, och den här gången kunde V-ledningen inte acceptera Löfvens och Lööfs försök att, ännu en gång, finta bort dem med en förhandlingslösning. På måndag förmiddag kommer regeringen Löfven, i sin nuvarande skepnad, sannolikt att falla.

Alla hyres- och arbetaraktivister som den senaste tiden kämpat mot hotet om marknadshyror måste välkomna att regeringen faller. Sedan januariavtalet trädde i kraft och den nyliberala politik avtalet stakade ut började genomföras har det varit alla socialisters plikt att göra allt i vår makt för att sabotera avtalet, att kämpa mot varje enskild del av det och att öka pressen på och i slutändan fälla regeringen.

Mycket har handlat om ”politiskt spel” under de senaste dagarnas parlamentariska kris. I skrivande stund kan vi heller inte räkna ut att Vänsterpartiet ännu en gång sviker sitt ”misstroendelöfte” och går med på en förhandling under galgen. Pressen från rörelsen mot marknadshyror på gator och torg under det senaste året har otvivelaktigt inverkat för att tvinga V-ledningen att denna gång, till skillnad från i las-frågan, fullborda sitt misstroendelöfte.

Det viktiga för socialister är därför nu att, oavsett utfallet på måndag morgon, trappa upp kampen på gatorna mot marknadshyror. Den politiska krisens botemedel heter inte mer politiskt spel, skickliga manövrar i förhandlingar mellan byråkrater eller ännu en presskonferens. Aktivister i Hyresgästföreningen, kampanjen Nej till marknadshyra, fackligt aktiva och organiserade socialister måste göra det klart för den här regeringen, och den regering som eventuellt kan tillkomma efter en ombildning, att marknadshyror är en röd linje för oss. Som kampanjen Nej till marknadshyra, där Arbetarmakt är aktiva, skriver:

Vi vill inte se några oseriösa skenförhandlingar eller svekavtal på hyresgästernas bekostnad. Vi vet att sju av tio människor i Sverige från alla politiska läger är emot marknadshyra. Lyssna på folket!

Nej till marknadshyra har dessutom kallat till en manifestation utanför riksdagen på måndag morgon, med start 8.30 (mer information om den finns på Facebook). Det är ett bra första steg för en het sommar mot marknadshyra. Vi vet ännu inte om extraval eller ännu en utdragen period av förhandlingar i riksdagens korridorer väntar, men en sak kan vi vara säkra på: det är upptrappad kamp som är garantin för fortsatta segrar mot kapitalets angrepp, oavsett regering.

Arbetarmakts styrelse

Se även: Går det att lita på Vänsterpartiet?