Rapport: Lyckade protester mot pendeltågskaoset

Flygbladsutdelning på Flemingsbergs pendeltågsstation. Foto: Arbetarmakt

Det berättigade missnöjet med haveriet för pendeltågstrafiken i Stockholm börjar ta sig alltmer organiserade former. Lördag 14 oktober hölls en samordnad protest på flera pendeltågsstationer. Organiserade gjorde nätverket Pendeltågsupproret med bas framförallt i Södra Stockholm. Arbetarmakt och kampanjen Stoppa pendeltågskaoset samarbetar med Pendeltågsupproret överallt och närhelst det är möjligt. Vi deltog i protestdagen den 14 oktober och bidrog till den efter bästa förmåga. Sammantaget var dagen ett klart steg framåt för proteströrelsen mot att Stockholms politiker och kollektivtrafikkapitalister spottar på resenärerna.

Kampanjen Stoppa pendeltågskaoset samlades på en station i södra Stockholm som heter Flemingsberg. Det är i stora delar ett arbetarområde av miljonprogramskaraktär. Där finns också Södertörns högskola och sjukhuset Karolinska Huddinge. Vi affischerade stationsområdet och delade ut flygblad vid båda entréerna. Ett antal nya personer som inte tillhör aktivistmiljön kom för att delta på protesten och hjälpte till med flygbladsutdelningen. Antalet underskrifter på protestlistan tog ett kliv framåt och vi närmar oss stadigt tusen personer som skrivit under.

Pendeltågsupproret lyckades samla folk på flera platser och hade styrt upp sina aktiviteter på ett bra sätt med plakat och spridande av information. Efteråt samlades vi flera stycken från de båda kampanjerna på en pizzeria i Huddinge och smidde nya planer.

Regionpolitiker, Stockholms Lokaltrafik och MTR måste fatta en sak: det går inte att göra livet surt för oss resenärer hur mycket som helst utan att det blir en motreaktion. Ilskan och protesterna kommer att växa i direkt proportion till dessa makthavares fortsatta inkompetens och arrogans.

Banderolluppsättning i Flemingsberg 14/10 -23: Stoppa pendeltågskaoset! Foto: Arbetarmakt

Affischering på Flemingsbergs pendeltågsstation 14/10 -23. Foto: Arbetarmakt

 

Bord med kampanjmaterial i Flemingsberg. Foto: Arbetarmakt

 

Pendeltågsupprorets manifestation i Gnesta 14/10 -23.

 

Pendeltågsupprorets manifestation i Mölnbo 14/10 -23.

 

Pendeltågsupprorets manifestation i Huddinge 14/10 -23.

 

Pendeltågsupprorets manifestation i Järna 10/14 -23.

 

Pendeltågsupprorets manifestation i Tullinge 14/10 -23.

 

”Make pendeltåget great again” 14/10 -23. Foto och affisch: Vlady Stroy

 

Redaktionen

Stoppa pendeltågskaoset


En kampanj i Stockholm som drivs av Arbetarmakt. Vi säger:

  • Stoppa pendeltågskaoset
  • Säkerhet före vinster – återinför tågvärdarna
  • Sparka ut de privata företagen från kollektivtrafiken
  • Klimatkrisen förvärras – inför kostnadsfri kollektivtrafik

För mer information, läs vår artikel Stoppa pendeltågskaoset. Delta i kampanjen! Skriv under vår namninsamling på MittSkifte och följ alla kampanjuppdateringar här.

Frågor, åsikter? Vill du stötta kampanjen eller hänga med på nästa aktivitet? Kontakta oss via vårt kontaktformulär, skriv till pendeltagskaoset@arbetarmakt.com eller gå med i kampanjens Facebook-grupp här.