Rapport: Stoppa pendeltågskaoset intog Älvsjö

Kampanjfika. Foto: Arbetarmakt

Kampanjen Stoppa pendeltågskaoset fortsätter att besöka kollektivtrafikens knutpunkter i Stockholmsregionen för att prata med resenärer och kollektivtrafikanställda om kaoset och vad vi kan göra för att få en fungerande trafik i folkets tjänst. På tisdagen, i ett grådaskigt oktoberväder, var det Älvsjös tur.

Först samlades aktivister i kampanjen till en fika på ett konditori vid stationen för att snacka igenom läget och planera dagens aktiviteter. Därefter begav vi oss ut för att inleda flygbladsutdelningen.

Medan vi började dela flygblad rådde elfel i trafiken. Förseningar och stopp fortsatte sedan under kvällen och resenärerna kom i stora klungor från de tåg som gick. Att kampanjens krav (som du kan se här nedan) angriper en aktuell fråga blev alltså väldigt tydligt, och våra flygblad togs emot med uppskattning. Som en resenär sa: ”Stoppa pendeltågskaoset – vi kan ju börja med att köra ut MTR”, vilket vi då påpekade är ett av kampanjens krav.

Över huvud taget var det en lyckad flygbladsutdelning, med intressanta samtal med resenärer och personal, och över 100 nya underskrifter till vår namninsamling.

I skrivande stund, onsdag, rapporteras dessutom att den kamp vår kampanj är en del av nått en första framgång: vid tiotiden i morse meddelades att regionen bryter kontraktet med MTR i förtid, och att pendeltågstrafiken redan från i mars nästa år kommer att köras av SJ.

Det är viktigt att alla som är engagerade i frågan om en fungerande kollektivtrafik förstår betydelsen av det här beskedet. Som vi vet har den politiska ledningen i Region Stockholm hela tiden förnekat att MTR:s vinstintresse och totala förakt för både anställda och resenärer skulle vara ett problem. Man har hårdnackat avvisat protester och klagomål från både fackförbund och resenärernas initiativ. Men nu backar man alltså. Varför? En sak vet vi: det beror inte på att Anton Fendert och hans gelikar plötsligt har insett det okloka i att låta ett vinstdrivande bolag köra trafiken och anställningsvillkoren i botten. Förklaringen är en annan: de har insett att de inte längre kan, oavsett hur gärna de vill, försvara MTR som operatör, eller fortsätta katt-och-råtta-leken där MTR respektive Region Stockholm hela tiden skyller ifrån sig på varandra. De tvingades backa på grund av alla våra protester, vårt medvetna arbete.

Och det lär oss också något annat, för den fortsatta kampen. För ännu har inte tågvärdarna återinförts, trots att det i dag rapporteras att MTR gått back på avvecklingen. Ännu vet vi inte säkert om politikerna i fortsättningen tänker sätta säkerheten före vinster, se till att kollektivtrafiken åter blir tillgänglig för alla resenärer, eller göra sig av med privata bolag för gott, i hela kollektivtrafiken.

Återinför tågvärdarna! Älvsjö station. Foto: Arbetarmakt

I ljuset av kaoset efter tågvärdsavvecklingen skjuter styret till 75 miljoner för bl.a. ”ombordpersonal med spårbehörighet som rör sig ombord på tåg som bidrar till en ökad trygghet och säkerhet”, rapporterar Mitti. Sekos Pendelns Rainer Andersson, som tidigare skrivit om samma sak i en artikel vi bl.a. publicerat här, kallar med rätta det för ”en total kapitulation”, men Anton Fendert står på sig: ”På frågan om vi härmed återinför tågvärdarna är mitt direkta svar nej. Det kommer vi inte att göra.”

Det kommer vi inte att göra – men politikerna fick backa på frågan om sina giriga kompisar i MTR. Det dagens besked visar är att vi kan tvinga dem på reträtt även i fråga om tågvärdarna. Det är bara en fråga om organisering. Vi firar segern, men kampen fortsätter!

Redaktionen

Älvsjö station. Foto: Arbetarmakt

Stoppa pendeltågskaoset


En kampanj i Stockholm som drivs av Arbetarmakt. Vi säger:

  • Stoppa pendeltågskaoset
  • Säkerhet före vinster – återinför tågvärdarna
  • Sparka ut de privata företagen från kollektivtrafiken
  • Klimatkrisen förvärras – inför avgiftsfri kollektivtrafik

För mer information, läs vår artikel Stoppa pendeltågskaoset. Delta i kampanjen! Skriv under vår namninsamling på MittSkifte och följ alla kampanjuppdateringar här.

Frågor, åsikter? Vill du stötta kampanjen eller hänga med på nästa aktivitet? Kontakta oss via vårt kontaktformulär, skriv till pendeltagskaoset@arbetarmakt.com eller gå med i kampanjens Facebook-grupp här.