Rapport: Fortsatta Palestinademonstrationer i Stockholm

På väg mot KTH. Foto: Arbetarmakt

Som massakern i Rafah är ännu ett exempel på har det palestinska folket inga vänner i världens imperialistiska regeringar. En efter en har Europas statsledningar ställt upp sig bakom Israel, och inte bara tittat på medan ett folkmord sker, utan aktiv bistått det. Bland dessa ”folkmordets axelmakter” kan Sverige och regeringen Kristersson räknas som en av de främsta. Vi har alla hört folkmordsförespråkaren Tobias Billström upprepa, medan tusen efter tusen barn mördats i Palestina, att Israels svar har varit ”proportionerligt”, och alla andra partier har sedan oktober varit mest engagerade i att ta avstånd från palestiniernas motståndskamp.

De vänner det palestinska folket har finns i stället på världens gator. Så även i Sverige. Här fortsätter protesterna i oförminskad storlek, som i Stockholm på söndagen.

Efter att polisen i veckan i vanlig ordning gått den pro-imperialistiska regeringens ärenden och angripit solidaritetslägret på KTH, liksom det i Lund, gick en av dagens demonstrationer just till KTH för att visa stöd för studenternas läger där.

Först samlades vi dock på Sergels torg, där nya och gamla talkörer varvades med ackompanjemang av Together for Palestines trumorkester. En av de mer populära går: One – we are the people, two – we won’t stop fighting, three – stop bombing Rafah, now, now, now, now!

Under den långa marschvägen i strålande sol varvades den med andra talkörer som krävde ett slut på folkmordet, som avslöjade regeringens stöd till den sionistiska entitetens kolonialism och som, viktigast av allt, entydigt och öppet tog ställning för motståndet, för intifadan och för en fortsatt kamp mot Israels angrepp.

På marschvägen genom stan möttes vi av uppmuntrande tutanden från förbipasserande bilar, åskådare som applåderade och ett antal som anslöt sig till tåget. Samt, så klart, av bistra miner från ordningsmakten, uppradade poliser som säkert längtade efter en ursäkt att få göra det de älskar mest av allt, att slå och skada alla som protesterar mot orättvisor och den rådande ordningen.

När vi efter en timmes marsch närmade oss KTH lyfte studenter i tåget slagord från den globala studentrörelsen för Palestina, i solidaritet med de studenter, lärare och professorer som mördats på löpande band i det pågående folkmordet, och de många högskolor och universitet i Gaza som angripits av ockupationsmakten.

Framme vid KTH hälsades den stora demonstrationen välkommen av två studenter, varav en berättade om sina erfarenheter av att gripas och förnedras av den svenska snuten tidigare i veckan. Som kamraten sa var erfarenheterna av det inget som avskräckte henne från fortsatt kamp. Snarare var hon ännu mer besluten att fortsätta arbeta för att KTH ska avbryta allt samarbete med den sionistiska ockupationsmaktens akademiska institutioner, i enlighet med BDS-rörelsens krav på akademisk bojkott.

Det var också glädjande att, till tonerna av allsång till Kofias numera odödliga klassiker Demonstrationssång (Leve Palestina), se hur mycket lägret på KTH växt sedan vi sist besökte studenterna där, och alla de nya och aktuella skyltar och banderoller som tillkommit, som det alternativa och mer sanningsenliga universitetsvalspråket ”KTH – Folkmord och vapenlobbyism”.

Hundratals stockholmare av alla möjliga bakgrunder, åldrar och med olika ingång till den palestinska kampen bevisade i dag att Kristersson-regeringen inte har det sista ordet här. Stockholm säger nej till folkmord!

Studentlägren behöver stöd av fackliga organisationer på universiteten – och där är det öppna brev som skrivits under av minst 327 anställda vid Stockholms universitet en bra början. Läs det här!

Men utöver att stötta studentlägren direkt behöver fler delar av samhället ta efter dem och bredda kampen. Dagens demonstration visar återigen den palestinska nationella befrielsekampens sprängkraft, men vi vet också att bara demonstrationer inte räcker. Vi skulle behöva strejker mot folkmordet överallt i samhället, och blockader och direkt aktion som förhindrar allt stöd till bosättarstatens ockupation och krig. Det är dags att studenternas exempel följs av fler.

Seger åt det palestinska motståndet! Befria Palestina från floden till havet! För ett demokratiskt, sekulärt och socialistiskt Palestina!

Se också vår artikel: Seger åt den palestinska motståndskampen.

Arbetarmakt