Stoppa pendeltågskaoset: Kaoset fortsätter

Station utan pendeltåg. Foto: Arbetarmakt

I veckan höll kampanjen Stoppa pendeltågskaoset vårt första intromöte för de som är intresserade av att bli aktiva i kampanjen. Fler sådana möten kommer, så håll utkik!

Det var också en vecka som präglades av stora problem och förseningar i pendeltågstrafiken. Med anledning av detta skrev en aktiv i kampanjen en reflektion om läget, som vi återger nedan. Ännu en sommar fylld av problem i trafiken tycks ha börjat, men det har också vår kampsommar gjort. Vi ses på nästa möte eller aktion!

Vårt nuvarande trafikregionråd, Anton Fendert, är (i sällskap av andra ansvariga på trafikförvaltningen) ganska nöjd med hur pendeltågs- och övriga kollektivtrafiken bedrivs idag, med undantag för att den ”alltid kan bli bättre”. Han har också sagt att det finns ”en bred politisk vilja” gällande implementerade beslut som exempelvis avvecklingen av tågvärdarna – vilket är helt absurt med tanke på de högljudda och utbredda protesterna från resenärer och anställda i pendeltågen, för att inte nämna de ökade säkerhetsriskerna och den uppenbart försämrade arbetsmiljön för lokförare som beslutet (precis som befarat) har lett till.

Det finns många problem som gör att trafiken fungerar sämre idag, och avvecklingen av tågvärdarna är bara ett av dem, om än ett mycket allvarligt sådant. Ett annat problem, anser jag, är att vi tillåter vinstdrivande företag vara utförare i kollektivtrafiken – företag som MTR, tidigare operatör på pendeltågen, som sänkt och svikit standarder för kvalitet och rentav trotsat regler och helt basala principer för säkerhet, arbetsmiljö, tillgänglighet, funktion och hållbarhet i pendeltågstrafiken. Allt för att gå med vinst, och på bekostnad av resenärer och anställda. Min poäng är att många olika problem också kräver många olika lösningar, och innan vi kan nå någon lösning behöver vi ett lyhört regionstyre som håller med om problemformuleringen. Det har vi tyvärr inte idag.

Kampanjen Stoppa pendeltågskaoset

Stoppa pendeltågskaoset


En kampanj i Stockholm som drivs av Arbetarmakt. Vi säger:

  • Stoppa pendeltågskaoset
  • Säkerhet före vinster – återinför tågvärdarna
  • Sparka ut de privata företagen från kollektivtrafiken
  • Klimatkrisen förvärras – inför avgiftsfri kollektivtrafik

För mer information, läs vår artikel Stoppa pendeltågskaoset. Delta i kampanjen! Skriv under vår namninsamling på MittSkifte och följ alla kampanjuppdateringar här.

Frågor, åsikter? Vill du stötta kampanjen eller hänga med på nästa aktivitet? Kontakta oss via vårt kontaktformulär, skriv till pendeltagskaoset@arbetarmakt.com eller gå med i kampanjens Facebook-grupp här.