Kommentar: Danska valet

Lokal- och regionalval hölls i Danmark den 16 november. Regeringen leds av Socialdemokraterna och statsminister Mette Frederiksen, med stöd i Folketinget av Radikale Venstre (RV, ett radikalt liberalt parti, som behåller liberalismens gamla sortering till vänster i partinamnet). RV lämnade för över hundra år sedan det huvudsakliga högerpartiet i Danmark, som fortfarande insisterar på att heta Venstre. I regeringsunderlaget ingår också Socialistisk Folkeparti (SF), som bröt från det danska kommunistpartiet för 60 år sedan, och Enhedslisten, som grundades för 30 år sedan genom att en splittring från SF, Venstresocialisterna, spillrorna av kommunistpartiet och en sektion av Fjärde Internationalens Förenade Sekretariat, Socialistisk Arbejderparti, gick samman.

De regerande Socialdemokraterna förlorade inte i stöd sett över riket, men led ett förnedrande nederlag i Köpenhamn och på Bornholm. Socialdemokraterna har varit största parti i Köpenhamn i över 100 år, men tappade över 10 % i stöd och fick till sist 17,7 % av rösterna. Deras rivaler till vänster, Enhedslisten, gick om dem och landade på 24,5 %, i vad som inte kan kallas annat än ett sensationellt resultat för yttervänstern. Valet i Norge tidigare i år visade också på ett överraskande bra resultat för Rødt, en koalition till vänster om Socialdemokraterna och Sosialistisk Venstre. Det här är ett avgjort nytt fenomen i skandinavisk politik.

Enhedslisten är ett radikalt antirasistiskt parti med stort fokus på miljöfrågor. De profilerade sig genom en kampanj mot planerna på att skapa en konstgjort ö norr om Köpenhamn för att lösa bostadsbristen. De motsätter sig också danskt EU-medlemskap, även om de ställer upp i EU-parlamentsvalet. Motståndet mot den konstgjorda ön tycks ha varit en viktig faktor för det sensationella valresultatet i Köpenhamn, men Enhedslisten har sedan länge fått starkt stöd i staden. Det här återspeglar de tilltagande motsättningarna mellan den stora huvudstaden och resten av landet. Även om Enhedslisten fick nästan en fjärdedel av köpenhamnarnas röster, fick de nationellt bara 7,3 %. Hur Enhedslisten kommer att förvalta sin seger i Köpenhamn är inte lätt att säga. Det står redan nu klart att de kommer att få posten som vice borgmästare i Köpenhamn, medan Socialdemokraterna behåller borgmästarposten.

Socialistisk Folkeparti är ett mer traditionellt vänstersocialistiskt parti, som på senare år har blivit allt mer islamofobiskt. Samtidigt befinner sig rasistiska Dansk Folkeparti (DF), som tidigare fick mellan 15 och 20 % i valen, i djup kris. Socialdemokraterna har tagit upp deras rasistiska politik, och DF ligger nu på mellan 4 och 5 %. Det är goda nyheter, men innebär också att öppen rasism numera accepteras av Socialdemokraterna, med deras kopplingar till facken.

Revolutionära socialister i Danmark bör ge Enhedslisten kritiskt stöd och vara aktiva bland deras medlemmar, men får heller inte glömma Socialistisk Folkeparti, som nationellt är lika stora som Enhedslisten.

POM

Se även: