Rapport: Kommunistisk aktivism 1-2 maj

Förberedelser inför 1 maj

1 maj är en röd dag för arbetarklassen – det betyder att det är en dag för kamp. Det var vad vi i Arbetarmakt sa innan 1 maj, och det försökte vi visa i praktiken den här helgen. Vi gjorde det genom en samlad aktivistinsats i Stockholm där vi, tillsammans med sympatisörer, genomförde en rad aktioner. Här följer en rapport om några av dem.

Banderollupphängningar
Inga 1 maj-tåg marscherade fram genom gatorna i år, men vi ville fortfarande se till att pryda dagen med kommunistisk agitation. En patrull satte därför upp banderoller på en rad platser i stan, som på olika sätt belyste den revolutionära kampen och aktuella frågor att ta strid för.

Leve Första maj – Kämpa för socialismen (City)

Leve 1 maj (City)

Nej till marknadshyror (Norrtull)

Socialism eller klimatkollaps (City)

Krossa USA-imperialismen (Söderort)

Torgmöte
Vår viktigaste aktivitet för dagen innebar praktiskt inriktad gatukamp för en för arbetarklassen akut fråga – den om marknadshyror. En rapport från torgmötet finns att läsa här.

Flygbladsutdelning under torgmötet i Skärholmen

Mot den reaktionära ”Tusenmannamarschen”
Efter torgmötet begav sig några kamrater till Norra Bantorget för att bevaka och protestera mot den nationalistiskt färgade konspirationsdemonstrationen, den så kallade Tusenmannamarschen. De flesta i den demonstrationen var förmodligen, dessvärre, förledda personer som hittat uttryck för en frustration mot samhället och pandemin i olika grader av coronaförnekelse och konspirativt tänkande, men vid tidigare liknande demonstrationer har det också funnits inslag av organiserade fascister.

Den här gången var stollarna inte tusen till antalet, trots namnet, men väl några hundra. I folkmassan fanns allehanda förvirrade och inbördes motstridiga budskap, men uppenbarligen har reaktionära inslag hos organisatörerna inneburit att själva inramningen är nationalistiskt-reaktionär, oavsett vad enskilda deltagare kan tänka. Det syntes bara i själva valet av dag – en självklar utmaning av den organiserade arbetarklassens historiska rätt till denna dag som vår – i de många svenska flaggorna och i detaljer som att det massmöte som avslutade demonstrationen avrundade med nationalsången. Som vi har sett vid internationella coronaförnekande och vaccinkritiska mobiliseringar av samma sort, och även här i Sverige, utgör även denna rörelse en tummelplats och rekryteringsyta för fascister.

För att möta den reaktionära, konspirativa mobiliseringen, slå ett slag för en vetenskapligt grundad världsbild och visa att vi inte tänker låta konspirationsteoretiker ta arbetarklassens dag utan att utmanas, ställde Arbetarmakt-kamrater upp sig längs marschvägen med plakat som förespråkade något så elementärt som vaccinering. Detta väckte, föga förvånande, ilska hos en del demonstrationsdeltagare, men också uppskattning och tumme upp hos många andra åskådare. Den här gången var den vetenskapliga, socialistiska rörelsen inte tillräckligt stark för att utmana konspirationsteorierna, men vi markerade vårt motstånd.

”Tusenmannamarschen” – en reaktionär mobilisering

Protester efter marschvägen

Solidaritetsaktion med Palestina
Arbetarrörelsens kamp och våra kampdagar har alltid varit internationalistiska. Internationell solidaritet är ett måste för varje kommunist. Därför avrundade vi, på söndag 2 maj, vår kommunistiska aktivisthelg med en solidaritetsaktion med de 195 palestinier i Sheikh Jarrah och Silwan i Östra Jerusalem, som senast denna dag kommer att vräkas från sina hem för att ge plats åt bosättare från den sionistiska, israeliska ockupationsmakten. Som Palestinagrupperna skriver om situationen och det upprop om solidaritet som spridits i veckan, under rubriken #SaveSheikhJarrah:

Beskedet kom efter en lång domstolsstrid med israeliska bosättargrupper som vill ta över palestiniernas hem. Detta är familjer som i generationer bott i Jerusalem, många ända sedan Nakba 1948 då de fördrevs från andra delar av det historiska Palestina. (..) Om de familjer som nu hotas av vräkning lämnar Östra Jerusalem förlorar de sitt uppehållstillstånd i staden och kommer inte få komma tillbaka igen. Israel begår ett allvarligt brott mot internationell humanitär rätt genom att fördriva palestinier från sina hem och låta bosättare flytta in. Omvärlden måste agera!

Vi valde att, tillsammans med kamrater från Samidoun Stockholm, uppmärksamma uppropet och visa vår solidaritet utanför den israeliska ambassaden i Stockholm. Som en del av protesten brände vi också en israelisk flagga, symbol för ockupationsmakten Israel och den rasistiska sionismen.

Palestinas sak – vår sak / Revolutionär solidaritet kommer att störta imperiet – Krossa socialismen! För ett socialistiskt Palestina!

Med denna aktion avslutade Arbetarmakt en framgångsrik 1 maj-helg, där vi firat som kommunister ska: genom kamp på gator och torg. Vi vill tacka alla som, på ett eller annat sätt, deltagit i eller uppmuntrat våra aktiviteter under helgen. Nu fortsätter vi kampen, närmast redan på onsdag, genom ett öppet möte om kampen mot marknadshyror och högerpolitik, dit alla är välkomna. Vill du hänga med på nästa aktion? Bli medlem i eller organiserad sympatisör till Arbetarmakt. Leve 1 maj, leve den revolutionära kampen för socialismen!

Arbetarmakt

Se även: